SAMBAL UDANG AROMA WANGI

Assalamualaikum, 

Selamat berhari minggu untuk semua pembaca yang sudi masuk ke blog fiza's cooking. Dah masak untuk makan tengahari ke ataupun masih berfikir-fikir menu yang sesuai? Apa kata cuba masak sambal udang aroma wangi untuk hari ni? 

Sebenarnya saya masak menu ini semalam dan hari ni update blog dari tempat kerja. Terpaksa kerja hari ini kerana ramai pelancong tempatan membanjiri Langkawi. Nak bercerita panjang pun masa agak terhad, jomlah tengok resipi dibawah ni. Terlebih dahulu terima kasih untuk kak Liza@chef Hanieliza untuk resipi yang lazat ni. Saya masukkan resipi sekali lagi disini ye :) 

SAMBAL AROMA WANGI UDANG
Sumber :  Chef hanieliza 

Bahan-bahan 
1/2kg udang 
3 tangkai daun kari 
1 labu bawang besar (potong bulat) 
5 biji limau kasturi (ambil jusnya) 
1 sudu makan udang kering (saya kisar halus)
Garam & gula secukup rasa 
Sedikit air panas 

Bahan kisar 
15 tangkai cili kering 
5 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih 

Cara membuatnya : 

1. Panaskan minyak tumis daun kari, udang  kering dan masukkan bahan kisar.
 
2. Masak hingga naik bau dan pecah minyak masukkan udang segar, air dan bawang besar.
3. Perasakan dengan garam dan gula, sesuaikan rasa dan kacau rata.


4. Apbila bawang sudah layu,  tutup api dan masukkan jus limau kasturi. Kacau rata sekali lagi dan matikan api dapur.