KEK GULA MELAKA

Assalamualaikum, 

Jom try buat Kek Gula Melaka. Selain dari kurang manis, paduan aroma serbuk kayu manis dan gula melaka memang membuka selera. 

Kalau suka boleh juga diletakkan topping kegemaran seperti karamel, krim mentega ataupun nutella. Saya hanya hidangkan kek tanpa topping, itupun alhamdulillah mendapat sambutan hangat dan pujian daripada teman sekerja. Memang sedap gandingkan dengan secawan kopi panas.

Bagi yang nak cuba buat dirumah, jom tengok resipi dibawah ni beserta langkah demi langkah mudah :) 

KEK GULA MELAKA 
loyang : 8 inci 
5 biji telur - Gred A
200gm gula melaka - disisir terlebih dahulu bari ditimbang
1/2 sudu besar ovelette
50gm gula kastor
250gm tepung gandum 
1/2 sudu teh serbuk kayu manis 
150gm margerin - dicairkan 

Cara membuatnya : 

1. Panaskan oven pada 180'c 

2. Pukul gula merah, telur dan gula pasir sehingga separuh menggembang, masukkan ovelette dan pukul lagi sehingga gebu dan berkrim.

3. Turunkan speed mixer kepada kecepatan yang paling rendah dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit beserta serbuk kulit kayu manis.

4. Pukul rata sehingga semua bercampur tetapi jangan terlebih putar. 


5. Matikan mixer, masukkan margerin cair dan kaup balik sehingga adunan bercampur rata.

6. Tuang kedalam loyang dan bakar selama 45minit ataupun sehingga masak.