KUIH KASUI LABU

Assalamualaikum. 

Selamat berhujung minggu untuk semua pembaca yang sudi singgah diblog ini mecari resipi. Dah sarapan atau belum? Sesekali bersarapan dengan kuih muih hasil airtangan sendiri memang sedap, kan. Hari ini saya hidangkan kuih kasui labu untuk keluarga. Resipinya memang mudah diikuti dan saya sukat menggunakan cawan metrik, jadi memang cepat prosesnya tak perlu keluarkan penimbang semua tu.

Jom try buat untuk keluarga. Resipi ada dibawah ini. :) 

KASUI LABU
Sumber : Kak Besar / Dapur mamasya 

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum 
1 cawan tepung ubi 
1 cawan labu manis dilecek 
2/3 cawan gula pasir 
2 cawan santan 
1/2 sudu teh garam 
1/2 sudu teh air kapur 
1 cawan kelapa parut secubit garam untuk salutan 

Cara: 

1.Panaskan pengukus hingga mendidih. 

2.Gaul rata semua bahan dan cara yang paling mudah adalah blender hingga bahan halus dan tidak berketul-ketul.

3.Sapu minyak pada loyang 10", curahkan adunan ke dalamnya.Kukus selama 25-30 minit, atau hingga masak.- Saya guna loyang bulat 8inci.



4. Sejukkan kuih kasui tersebut dan keluarkan dari loyang dan bolehlah dipotong. 


5. Setelah itu gaulkan dengan kelapa parut dan bolehlah dihidangkan.