SAMBAL BILIS KERING

Assalamualaikum.  

Sambal bilis kering adalah lauk yang paling mudah dan digemari anak-anak dan seisi keluarga. Selalunya bila cuti mingguan anak yang tinggal diasrama akan request lauk ni sebagai bekalan untk dibawa pulang. 

Selain daripada dihidangkan dengan nasi panas, sambal bilis kering ini juga sedap diratah begitu saja. Jika suka boleh juga masukkan tahu goreng yang dipotong dadu kedalam sambal ini. 

Resipinya mudah sangat dan kalau nak mencuba bolehlah ikut resipi dan langkah demi langkah yang disediakan dibawah ini.

SAMBAL BILIS KERING
Bahan-Bahannya:
2 peket tempe
1 cawan ikan bilis 
1 cawan kacang tanah 
½ cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Dikisar halus
10 tangkai cili kering - direndam dalam air panas dan toskan 
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Cara membuatnya:

1. Tempe di potong dadu dan goreng hingga garing, angkat dan toskan. Goreng pula kacang tanah berasingan hingga garing dan ketepikan seketika.

2. Asingkan minyak yang menggoreng tempe dan kacang tanah tadi hingga tinggal kira-kira 2 sudu besar, tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan agak garing.

3. Masukkan air asam jawa, garam(jangan terlalu banyak, suaikan dengan rasa masin ikan bilis) , gula dan sedikit serbuk perasa (jika suka). Biarkan kuah mendidih dan pekat. Rasa masin dan manisnya.

4. Setelah itu masukkan kacang goreng, ikan bilis dan tempe goreng. Gaul rata.
Matikan api dapur dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi dan lauk pauk yang lain.