UDANG GORENG KUNYIT

Assalamualaikum, 

Dah lama benar tak update blog. Iyelah...dah sampai penghujung bulan februari ni rupanya baru sekali saya publish entry. Itupun awal bulan dulu. Taklah 'super' sibuk sangat pun, tapi semenjak kebelakangan ini malas benar rasanya nak menaip entry. 

Lagipun masak menu yang simple-simple sahaja untuk hidangan keluarga sehari-hari dan ramai yang dah tahu masakan tersebut, contohnya Udang Goreng Kunyit macam entry hari ni. Simple sangatlah, main kacau goreng gitu...dahpun siap. Tapi jangan tak tahu, walaupun simple sedap tau makan dengan nasi panas-panas.

Jom kita lihat resipinya :) 
UDANG GORENG KUNYIT
500 gm udang saiz sederhana 
Serbuk kunyit
Garam
Gula
6 tangkai kacang panjang 
2 ulas bawang putih - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 helai daun limau purut - dicarik dan buang urat tengahnya

Cara membuatnya :

1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan udang yang digaul garam kunyit. Goreng seketika.
2. Masukkan kacang panjang dan goreng sehingga agak lembut.
3. Setelah itu masukkan daun limau purut, bawang besar dan cili merah. Kacau rata. Perasakan dengan sedikit gula dan sesuaikan rasa garamnya.
4. Setelah masak bolehlah matikan api dapur dan hidangkan.