Cupcakes pisang ini saya buat malam tadi. Simple sahaja resipinya hanya pakai blender, kacau dan bakar didalam oven.
Walaupun ruang untuk berblogging dan muncul di media sosial semenjak kebelakangan ini agak terbatas tetapi jika ada kelapangan InshaAllah saya cuba sedaya upaya untuk memenuhi permintaan resipi dari sahabat maya dan kali ini sahabat di Instagram iaitu yat1990 meminta resipi cupcakes pisang.
Selamat mencuba untuk yat1990 dan pengunjung blog yang saya hargai <3 :)
CUPCAKES PISANG
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum (ayak dengan 1sudu teh soda bikarbonat & 1 sudu teh baking powder)
Pisang emas 6 hingga 7biji
Telur gred A - 3biji
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak & 1 sudu teh esen pisang
Cara membuatnya :
1. Ayak tepung gandum dengan soda & baking powder ke dalam mangkuk besar.
2. Masukkan pisang, telur, gula pasir, minyak masak dan esen pisang kedalam blender dan kisar hingga halus. Seterusnya tuang kedalam tepung gandum tadi.
3. Kacau hingga sebati dengan whisk dan tuang kedalam loyang.
4. Bakar pada suhu 180'c selama lebih kurang 20minit ataupun sehingga cupcakes masak.
5. Setelah sejuk bolehlah dihias dengan butter cream.
RESIPI BUTTERCREAM MUDAH
70gm mentega
140gm gula icing
1 sudu besar susu segar
beberapa titis pewarna kegemaran
Cara membuatnya :
1. Pukul mentega dan gula didalam mangkuk besar hingga sebati.
2. Jika adunan pekat masukkan susu cair sedikit demi sedikit hingga mendapat tekstur yang lembut dan berkrim.
3. Warnakan dengan pewarna kegemaran dan sudukan kedalam piping bag. Bolehlah digunakan untuk menghias cupcakes.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)