NASI DAGING DENGAN AIR ASAM BERKERISIK

Assalamualaikum, 

Menu nasi lagi hari ni. Sebenarnya masih ada beberapa resipi yang di masak pada bulan syawal tersimpan di dalam 'file' oleh kerana tuan punya blog kurang mood untuk berblogging sejak kebelakangan ini. 

Agak sentap juga sebenarnya apabila melihat gambar blog yang sewenang-wenangnya di 'copy paste' oleh blogger yang tidak bertanggung jawab untuk menarik pengunjung like ke page mereka. Contohnya blog semuanyaresepi.blogspot.com yang sebelum ini copy 98% isi entry beserta gambar-gambar di blog ini tanpa persetujuan saya, seakan-akan di klon tetapi sekarang sudah tidak mengaktifkan blog tersebut selepas terkantoi. Ironinya sebelum ini blog tersebut ada 3 pengiklan dan di paut juga ke satu page untuk menarik ramai follower dan like. Bila dah banyak follower, page tersebut di niagakan pula kepada orang lain.

Tak baiklah ambil kesempatan dan kerja mudah kan. Orang nak jadi blogger awak pun nak. Tapi 'copy paste' hasil titik peluh orang lain untuk cari duit. Halal dan berkat ke rezeki yang awak dapat tu? Saya ni memang tak suka cari pasal dan membebel, tapi siapa yang boleh sabar kalau berdepan dengan situasi begini? 

Hmm...entahlah. Daripada terus bercakap tentang orang yang tak ada etika ini, ada baiknya kita layan entry hari ni. Sebenarnya saya masak nasi ni selepas raya hari tu, tapi baru hari ni masukkan ke blog. Jom tengok resipi nasi daging dengan air asam. Saya gandingkan juga dengan acar timun mentah...sedap tau.

NASI DAGING
Bahan-bahan 
4 cawan beras basmathi - di rendam selama 10minit dan toskan
1/2 kilogram daging
4 cawan air rebusan daging
1 bungkus rempah sup bunjut Adabi
1 sudu besar rempah kurma
1 cawan susu cair
1/2 cawan tomato sup - saya guna jenama kimball
garam secukup rasa
2 helai daun pandan - di simpul
Kismis, bawang goreng dan kacang gajus - untuk hiasan (pilihan)

Bahan B - Untuk menumis
1 inci halia - di hiris nipis
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
Sedikit mentega/ minyak sapi

Cara-cara

1. Rebus daging bersama rempah sup bunjut Adabi, rempah kurma dan sedikit garam. Pastikan daging empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasinya.

2. Basuh beras dan toskan.

3. Tumis halia, kulit kayu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau.Masukkan beras dan kacau sekejap. Masukkan air rebusan daging. Boleh juga masukkan daging kedalam periuk ketika menanak nasi. 
4. Bila beras sudah agak kembang, masukkan tomato sup, daun pandan dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.
5. Hidangkan Nasi daging dengan air asam dan hirisan daging yang telah direbus tadi. Saya gandingkan juga dengan acar nenas mentah sebagai pembuka selera.

AIR ASAM BERKERISIK
Bahan A - Di tumbuk lumat
2 tangkai cili merah
10 tangkai cili api
1/2 inci belacan - di bakar 

Bahan B
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
2 biji tomato - dibelah dua dan dihiris nipis
1 labu bawang besar - dibelah dua dan dihiris nipis
1 sudu besar kerisik
1 biji cili merah - dihiris bulat nipis
2 biji limau kasturi 
2 sudu makan asam jawa + 1 cawan air masak - ramas dan asingkan bijinya

Cara-caranya:

1. Tumbuk semua bahan A hingga lumat.

2. Masukkan cili merah hiris, tomato, bawang besar dan tumbuk lagi sekadar bercampur dengan bahan A tadi.

3. Seterusnya masukkan kerisik ke dalam air asam.Kacau rata.

4. Akhir sekali perahkan limau kasturi dan masukkan juga kulitnya yang sudah dihiris.