UDANG LIPAN KUKUS LIMAU KASTURI

Assalamualaikum, 

Bagi penggemar makanan laut mesti pernah makan udang lipan atau mantis prawn. Kalau di Langkawi harga sekilo udang ni RM 8.00 dan selalunya cara menikmatinya adalah dengan merebus atau di goreng garing. Isinya memang sedap dan manis seakan-akan rasa isi ketam , tetapi satu hal pula nak kopek kulitnya jika makan dengan anak-anak kerana kulitnya agak tajam jika tidak di gunting atau di bersihkan sebelum masak.
  
Selain daripada di rebus, udang lipan ini juga enak jika di kukus dengan limau dan letak banyak cili api. Memang anak-anak tak pandai nak makan dengan nasi dan yang paling best meratah begitu sahaja. 

Resipi ini simple sangat tetapi saya kongsikan juga di sini untuk siapa yang ingin mecuba.

UDANG LIPAN KUKUS LIMAU KASTURI
Bahan-bahan:
1 kg udang lipan
3 ulas bawang putih - di cincang
10 tangkai cili padi - di cincang
1 ketul kiub pati ikan bilis
4 biji limau kasturi - perah jusnya
1 sudu besar sos ikan
1/2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar sos tiram
gula secukup rasa
Daun ketumbar dan daun daun bawang - di potong

Cara:

1. Bersihkan udang dan masukkan kedalam bekas yang sesuai untuk di kukus. Panaskan dulu kukusan. 

2. Masukkan secawan air dan bahan-bahan lain (kecuali udang) kedalam periuk. 

   
3. Renihkan hingga mendidih dan suaikan rasa mengikut selera.  Kuah mestilah secukup rasa iaitu pedas, masam, manis dan masin.

4. Seterusnya tuang kuah kedalam bekas berisi udang dan kukus dalam 5 hingga 10 minit. Air yang keluar ketika proses mengukus ini juga memaniskan lagi udang yang di kukus.