NASI JAGUNG DAN DAGING MASAK ITAM PULAU PINANG

Assalamulaikum, 

Sesuai tak gandingan nasi jagung dan daging masak itam nasi kandar Pulau Pinang? Dengar macam pelik je kan...sebab ada "nasi kandar"sedangkan daging masak itam ni saya padankan dengan nasi jagung. Untuk mengelakkan daripada tajuk yang bunyinya macam skandal cinta tiga segi, saya ringkaskan entry menjadi Nasi Jagung dan Daging Masak Itam Pulau Pinang.  Nasi kandar lain hari pulak kita masak dan masuk entry...hihihi.

Resipi asal daging masak itam nasi kandar Pulau Pinang ni saya cuba dari blog mamak haji. Memang sedap sangat dan sesuai digandingkan dengan apa sahaja jenis nasi minyak. 

Jom kita lihat resipinya :)
NASI JAGUNG
2 cawan beras 
1 cawan jagung dalam tin - Whole kernel
2 cawan air
1 cawan susu cair
mentega + minyak secukupnya untuk menumis

Bahan B - untuk menumis
1/2 labu bawang besar - dicincang 
2 ulas bawang putih - dicincang
1 inci halia - dicincang
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun ketumbar, daun pudina dan daun bawang
2 helai daun pandan daun - di simpul

Cara membuatnya:

1) Basuh beras dan toskan.

2) Panaskan periuk dan masukkan mentega serta minyak masak. Tumis rempah (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga).
3) Masukkan pula halia, bawang putih dan bawang besar. Kacau untuk beberapa minit dan kemudian masukkan beras.
4) Kacau seketika, masukkan pula air, susu cair, garam, jagung, daun ketumbar, daun pudina dan daun bawang.

5) Biarkan beras mendidih,dan tutup periuk. Kecilkan api dapur dan biarkan nasi masak seperti biasa. Boleh juga gunakan periuk nasi elektrik untuk memasaknya.

6) Setelah nasi masak bolehlah di hiaskan dengan kismis atau gajus goreng.


Nota : Jika menggunakan beras Basmathi hendaklah di rendam terlebih dahulu dalam 15 ke 20 minit. (Lebih praktis rendamkan beras yang telah dibasuh dalam 5 ke 7minit kedalam air panas dan toskan segera sebelum memasak - untuk mendapatkan nasi yang berderai)


DAGING MASAK ITAM NASI KANDAR PULAU PINANG
Resipi asal : Mamak Haji 

Bahan-bahan :
1 kg  Daging - dipotong hiris mengikut urat daging jadikan 14 keping
2 labu bawang besar - di hiris memanjang
100gm Rempah kari Daging 
1/2 sudu teh serbuk Jintan Putih
1/2 sudu teh Serbuk Jintan Manis
1 sudu teh Garam Masala
100gm Cili Giling 
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar  gula pasir
7 sudu besar Kicap Pekat Mee (Tamim amat sesuai) atau sesuaikan warna yang dikehendaki
Garam secukup rasa

Bahan untuk kisar / Tumis:
2 biji bawang labu besar dikisar dan asingkan ia digunakan sebagai kuahnya)
2 sudu besar pes halia bawang putih
1 batang serai di ketuk 
2 helai daun pandan di potong 3 inci
2 tangkai daun kari
2 kpg. Kayu manis  + 5 biji buah pelaga + 4 kuntum bunga lawang + 8 kuntum bunga cengkih
2 senduk Minyak masak

Cara Memasak :

1. Bersihkan daging dan rebus daging sehingga empuk  Simpan air daging (stok) ini untuk jadikan kuahnya.

2. Panaskan kuali dan masukan minyak masak. Apabila minyak panas, masukan campuran kayu manis, Buah pelaga, cengkih, bunga lawang , daun pandan,  dan serai. Goreng hingga berbau harum.

3. Masukan hirisan bawang, kacau sehingga warna hirisan bawang bertukar keemasan.Masukan pes halia bawang putih , dikuti dengan bawang kisar. Tumis sehingga bahan-bahan ini keluarkan bau harum.

4. Masukan bahan kisar, cili giling dan kacau rata. Selepas 3-4 minit masukkan air rebusan daging dan daging. Kacau lagi.

5. Masukkan serbuk kari, Jintan Putih, jintan manis , dan kicap pekat mee. Kacau rata dan biarkan mendidih sehingga kuahnya menjadi pekat.

6. Kecilkan api dan  masukan 1 sudu besar gula pasir. Masukan garam secukup rasa (awas dengan kemasinan kicap tersedia ada). kacau rata. padamkan api. Keluarkan dari kuali dan hidangkan. Taburkan daun pudina dan bawang goreng di atas dan sedia untuk hidangan.