KETAM MASAK LEMAK DENGAN NANAS

Assalamualaikum,

Ketam masak lemak dengan nanas adalah masakan yang tidak asing lagi dengan selera masyarakat Malaysia. Ada berbagai versi masak lemak ini tapi walau bagaimanapun ianya dirampai rasanya memang semuanya sedap. 

Menu ini adalah 'request' dari anak bujang yang tinggal di asrama dan sedang menghabiskan cuti penggal kedua persekolahan di rumah sekarang ini. Suka benar dia dengan ketam dan segala jenis makanan laut.  Selalunya 'request' dari anak yang tinggal berasingan ni InsyaAllah akan dituruti. Iyalah kalau di asrama menunya lain, waktu cuti yang sekejap ini lah nak makan puas-puas masakan rumah.    

Jom kita layan resipi...macam yang biasa kita masak tu je. Sengaja saya 'tepek' dalam blog ini, senang anak nak rujuk bila nak masak nanti.

KETAM MASAK LEMAK DENGAN NANAS
5 ekor ketam - di bersihkan 
1/2 biji nenas - di kupas bersih dan potong kecil
2 batang serai - di ketuk
garam dan gula secukup rasa
1 cawan santan pekat + 2 cawan santan cair

Bahan B - Ditumbuk lumat atau dikisar
3 ulas bawang merah - di mayang 
1 inci kunyit kunyit hidup
15 tangkai biji cili padi

Cara memasak :

1. Tumbuk atau kisar cilipadi, kunyit hidup dan bawang merah. Masukkan kedalam periuk dengan serai yang telah di ketuk.

2. Masukkan juga ketam, nanas dan santan cair. Renihkan hingga mendidih.
3. Seterusnya masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 
4. Biarkan sebentar hingga mendidih. Gunakan api yang sederhana sambil di kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.

5. Bila dah masak sepenuhnya bolehlah matikan api dapur dan sajikan.