LAKSAM

Assalamualaikum,

Semalam cuti hari minggu sempat juga buatkan laksam, permintaan dari anak sulung yang teringin sangat nak makan. Buat sedikit sahaja sekadar memenuhi permintaan.

Sebenarnya tidaklah terlalu rumit nak menghasilkan laksam asalkan tahu caranya dan rajin mencuba. Hari ini saya ingin berkongsi resipi yang rasanya sama dengan teman-teman blogger yang lain pernah kongsikan.

Jom kita lihat resipinya.
LAKSAM - BAHAN UNTUK KUAH
250gm isi ikan yang telah di rebus - di kisar 
Air rebusan ikan 
100ml santan 
3 keping asam keping
1/2  sudu teh serbuk lada hitam 

Bahan Kisar (B)
5 ulas bawang merah 
5cm halia 
1 batang serai 

1. Rebus ikan dan asingkan isinya dari tulang.


2. Kisar halus semua bahan B bersama isi ikan hingga halus.


3. Rebus semua bahan kisar dan masukkan air rebusan ikan serta santan. Masukkan juga asam keping beserta serbuk lada hitam. Renih hingga mendidih dan perasakan dengan garam secukup rasa.


3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
5 cawan air suam
sedikit minyak untuk di sapu di atas tudung periuk (boleh juga gunakan loyang leper)

Cara membuatnya:

1. Panaskan kukusan bersama tudung periuk yang disapu minyak secukupnya. Tujuannya adalah untuk memudahkan laksam di gulung dan tak melekat di tudung periuk/loyang nanti. Pastikan setiap kali mengukus, loyang di sapu dengan sedikit minyak. 

2. Di dalam mangkuk yang besar, campurkan tepung gandum, tepung beras, garam dan air suam, Kacau hingga sebati dan tidak berketul.

 3. Masukkan adunan ke dalam jag sambil di kacau supaya adunan tepung tidak mendap. Tuang ke atas tudung periuk dan kukuslah sehingga gelembung baru angkat. laksam akan patah ketika menggulungnya. Api ketika mengukus perlu kuat supaya tepung cepat masak.