KARI AYAM KAMPUNG DENGAN REBUNG MADU

Assalamualaikum,

Ayam kampung memang enak di masak apapun jenis resipi. Bagi saya jika ada stok ayam kampung menu wajibnya adalah di buat kari sahaja, maklumlah orang utara memang gemar makan kari. Lebih enak lagi jika di rampai dengan rebung madu. Memang sedap dan membuka selera.

Kari ayam kampung ini seperti juga kari yang biasa kita masak selalu tu. Manakala untuk rebung, pastikan di racik halus-halus tetapi tidak putus, agar mudah menikmatinya dan sebati dengan rempah ratus kari.

Untuk resipi, jom kita lihat bahan-bahannya di bawah ini :)
KARI AYAM KAMPUNG DENGAN REBUNG MADU 
Bahan A (Untuk menumis) 
1 kuntum bunga lawang 
2 kuntum bunga cengkih 
1 inci kulit kayu manis 
5 ulas bawang merah - di mayang  
2 ulas bawang putih - di mayang 
1/2 inci halia - di mayang 
2 pelepah daun kari 

Bahan B
Ayam kampung - di potong - (saya guna kira-kira 700gm)
100gm rebung madu - rebus hingga lembut
5 sudu besar serbuk kari daging/ayam
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan 
3 cawan air
Garam dan secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis semua bahan A sehingga wangi dan agak garing.
2. Masukkan pula serbuk kari yang di bancuh dengan sedikit air dan kacau hingga pecah minyak.

3. Masukkan pula air dan renihkan hingga isi ayam masak. Seterusnya masukkan santan dan tambahkan lagi sedikit air jika ingin lebihkan kuah. 

4. Masukkan rebung madu yang telah siap di rebus kedalam periuk sambil di kacau lagi. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa (jika suka)


5. Akhir sekali masukkan kerisik dan renihkan hingga sebati dan ayam serta rebung benar-benar masak. Matikan api dan bolehlah di hidangkan dengan nasi panas.