MAGGI KARI KETAM - Menu waktu sibuk

Assalamualaikum,

Selamat hari pekerja untuk semua pembaca blog dan teman-teman FB. Hari ini memang sibuknya luar biasa kerana terlalu ramai pelancong yang masuk ke Pulau Langkawi sempena cuti yang agak panjang iaitu sempena hari pekerja, cuti hujung minggu dan di sambung pula cuti hari wesak bagi negeri-negeri yang mendapat cuti pada hari tersebut.

Bila terpaksa bekerja pada hari ini dan sampai di rumah sudah keletihan. Anak-anak memilih untuk makan nasi tetapi tekak ni terasa nak makan yang berkuah dan pedas-pedas sahaja. Jadi saya buatkan maggi kari ketam untuk diri sendiri. Memang sedap sangat menghirup, di tambah pula dengan cuaca mendung di luar sana. Sedar tak sedar dah habis semangkuk maggi kari ketam masuk ke perut. 

Bagi adik-adik bujang yang nak cuba resipi yang ringkas ini, jom kita lihat cara membuatnya.   
MAGGI KARI KETAM 
Bahan Tumis - A
2 ulas bawang merah - di cincang 
1 ulas bawang putih - di cincang 
1 sudu besar cili kisar 

Bahan B
1 bungkus maggi kari 
1 ekor ketam - saiz sederhana
Sedikit lobak merah di potong seperti mancis dan hirisan kobis
2 ketul taufu pok  - di potong dua
1/2 cawan taugeh 
Air secukupnya 
garam secukup rasa - jika perlu
minyak untuk menumis 

Cara membuatnya:

1. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili kisar sehingga garing dan naik bau.

2. Masukkan air secukupnya untuk kuah dan ketam. Renihkan hingga mendidih dan balik-balikkan ketam agar masak sekata.

3. Masukkan pula tofu pok, lobak merah, kobis dan mee maggi sambil di kacau.

4. Seterusnya masukkan serbuk maggi kari dan renihkan sehingga mee maggi lembut dan masak. Masukkan juga taugeh dan, jika kurang masin, perasakan dengan garam secukup rasa.
 
5. Hidangkan ketika masih panas dengan menabur hirisan daun bawang dan bawang goreng.