MAGGI GORENG MAMAK

Assalamualaikum,

Sarapan apa agaknya pagi ini? Hari ini saya buatkan maggi goreng mamak sebagai sarapan pagi. Anak yang bongsu suka sangat makan maggi atau mee goreng mamak tapi pagi ini dia di hidangkan dengan hasil air tangan 'mama' pula :D. Rasanya mungkin tak sama dengan maggi goreng mamak di restoran yang dia suka tu...tetapi tak kalah juga tau, InshaAllah lebih bersih dan jimat masak sendiri di rumah. 

Bagi yang ingin mencubanya, ada saya sertakan resipi di bawah ni. 

MAGGI GORENG MAMAK
Bahan-bahannya
2 bungkus maggi - di celur dan toskan 
2 ulas bawang putih di cincang
2 biji telur - di pukul ringan
1 biji kentang - di rebus dan potong kiub
3 ketul tofu pok - di belah dua 
1 ketul fish cake - di hiris
isi ayam secukupnya - di potong kiub
Minyak untuk menumis secukupnya
Sedikit sayuran : Sawi, kobis, lobak merah di potong seperti mancis dan taugeh. 

Bahan Sos
1 sudu besar kicap gelap pekat
1 sudu besar kicap cair cair
1 sudu teh serbuk kari - pilihan (tak letak pun tetap sedap)
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato 
3 sudu besar sos cili 

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bawang putih dan kacau hingga kekuningan dan berbau harum. Tuang telur dan kacau rata.

2. Masukkan, isi ayam, tofu pok dan fish cake. Kacau hingga isi ayam masak dan masukkan pula bahan-bahan sos. 

3. Seterusnya masukkan maggi dan kentang yang di potong dadu tadi. Kacau hingga semua sebati dan mesra.
4. Akhir sekali masukkan sayuran dan kacau lagi. Masukkan juga taugeh, kacau sebentar dan matikan api dapur. Bolehlah di hidangkan.