KERABU BUAH GAJUS

Assalamualaikum, 

Pernah makan kerabu buah gajus atau di sebelah utara semenanjung ni orang menyebutnya buah jangguih. Kalau saya masa zaman kanak-kanak dulu kurang menggemarinya tetapi di usia sekarang suka pula dengan rasa kerabu ni yang kelat-kelat manis, lemak dari isi ikan dan pedas dari sambalnya. Agaknya generasi baru ramai yang tidak tahu kewujudan kerabu ini yang menjadi kegemaran di suatu masa dahulu. 

Membuat kerabu ini sangatlah mudah. Pastikan buah gajus yang di hiris nipis di perah terlebih dahulu untuk membuang rasa kelat dan setelah itu bolehlah di rampai dengan sambal kerisik dan isi ikan.

Nak tahu resipinya, jom kita lihat. 

KERABU BUAH GAJUS
Bahan A 
Bahan-bahan 6 biji buah gajus yang telah masak - Jangan pilih yang terlalu lembik
1 tangkai pucuk gajus - di hiris 
1/2 labu bawang besar - di hiris nipis
1 ekor ikan kembung di rebus - ambil isinya
1 sudu besar kerisik

Bahan B - Tumbuk lumat
2 tangkai cili besar 
3 biji cili padi 
1/2 inci belacan - di bakar sebentar 
sedikit asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Bersihkan buah gajus, asingkan dari bijinya dan hiris nipis. Setelah itu perah buah yang telah di hiris untuk menghilangkan rasa kelat.


2. Masukkan isi buah gajus kedalam mangkuk besar dan gaulkan dengan bahan yang telah di tumbuk dan kerisik.


3. Setelah itu masukkan bawang besar yang telah di hiris dan gaul lagi. 


4. Akhir sekali masukkan isi ikan dan gaul lagi hingga sebati dan hidangkan bersama nasi putih.