SIAKAP MASAM MANIS

Assalamualaikum,

Hari ini saya ingin kongsikan resipi siakap masam manis. Boleh di gantikan dengan ikan lain juga mengikut selera anda. 

Teknik memotong ikan ini membuatkan anak-anak lebih mudah menikmati ketulan isi ikan yang di masak. Saya mula dengan menyiang seperti biasa tetapi menghiris isi ikan di kedua-kedua belah sisi dan seterusnya di potong dadu. Tulang ikan yang tinggal bersama-sama kepala dan ekornya juga di goreng ranggup dan taburkan isi ikan ke atasnya sebelum di tuang kuah.

Nak cuba resipi yang ringkas ini? Jom kita lihat bahan-bahannya.
SIAKAP MASAM MANIS 
Bahan-bahannya 
1 ekor ikan siakap - berat kira-kira 700gm
1 sudu besar tepung jagung dan sedikit garam
4 ulas bawang putih - di cincang 
1 labu bawang holand - di hiris kasar 
1/2 batang lobak merah - di potong seperti mancis
4 sudu besar sos tomato 
2 sudu besar sos cili 
1/2 cawan air (tambahkan sedikit jika ingin kuah lebih)
garam, gula dan lada sulah secukup rasa
1/2 tangkai cili merah 
30gm nanas - di potong dadu 
20gm lada benggala hijau
minyak untuk menumis 

Cara membuatnya:

1. Bersihkan ikan siakap. saya siat dagingnya dan potong dadu lalu di goreng hingga separuh garing. Ketepikan seketika.

2. Masukkan minyak kedalam kuali. Tumis bawang putih sehingga agak garing dan masukkan lobak merah dan bawang holland.


3. Setelah bawang dan lobak merah agak layu sedikit, masukkan semua sos dan air lalu di kacau.


4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa.


5. Seterusnya masukkan cili merah, nanas dan lada benggala. Kacau sebentar dan matikan api dapur. Tuang kuah ke atas ikan goreng tadi dan bolehlah di hidangkan.