MEE HOON GORENG

Assalamualaikum,


Wah dah lama benar rasanya tidak 'update' blog tetapi nampaknya alhamdulillah masih ada pengunjung yang sudi lagi menjengah ke sini tiap hari. Terima kasih di ucapkan kepada pembaca setia dan saya amat saya hargainya.

Nampaknya sekarang ni kita masih berada di dalam bulan syawal dan ada yang merancang untuk mengadakan rumah terbuka untuk kenalan dan jiran tetangga. Bagi yang inginkan tips mengadakan rumah terbuka bolehlah melihat perkongsian di dapurlangkawi 

Baiklah hari ini saya ingin berkongsi resepi mee hoon goreng yang ringkas sahaja tetapi sedap. Sebelum itu pastikan anda cari mee hoon yang halal serta bersih pengilangannya ye. Bagi yang was-was bolehlah rujuk ke link ini untuk mengetahui status halal jenis-jenis bihun. 
MEE HOON GORENG
Bahan-bahan
400 gm mee hoon  - di rendam hingga agak lembut dan toskan
500 gm udang  - dikopek kulit (kulit udang direbus sebentar dengan 400ml air,
kisar dan tapis menjadi stok udang)
1 bungkus kecil bebola ikan - di belah dua
2 tangkai sayur sawi - di potong
separuh batang lobak merah - di potong mancis
secekak tauge - dibersihkan
1 kiub perasa ikan bilis 
2 sudu besar sos tiram
1/2 cawan sos cili
garam & gula secukup rasa
Bahan kisar :
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1/2 inci belacan
5 tangkai cili kering - di rendam dahulu dengan air mendidih
Cara memasak

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar. Kacau hingga pecah  minyak.

2. Masukkan stok udang,sos tiram, sos cili, garam dan gula secukup rasa. Masukkan juga kiub ikan bilis, sayur sawi, bebola ikan, udang dan masak hingga agak mendidih.
3. Masukkan mee hoon, masak hingga air agak kering. Rasa mee hoonnya, jika sudah secukup rasa dan lembut masukkan lobak merah dan tauge. Kacau sekejap dan matikan api dapur. Sila tambahkan stok udang atau air jika mee hoon kurang lembut.

4. Jika suka boleh hidangkan dengan telur dadar , hirisan cili dan bawang goreng.