TUMIS ASPARAGUS DENGAN TOFU TELUR

Assalamualaikum,

Resepi sayur ringkas ini ternyata enak sekali walaupun di ratah begitu sahaja tanpa nasi. Selalunya sayur asparagus ini kurang mendapat tempat mungkin kerana ramai yang kurang tahu bagaimana untuk mengayakan resepinya. Tetapi ternyata, rasa asparagus itu sendiri yang lemak sesuai di masak tumis, seperti resepi yang saya ingin kongsikan ini.

Jom langsung saja kita lihat resepi mudah ini.
TUMIS ASPARAGUS DENGAN TOFU TELUR
Bahan-bahan
200gm asparagus - di potong sepanjang 1 inci
Bahan B (sos)
1 sudu besar sos ikan  
1 sudu besar sos cili  
1 sudu besar sos tiram 
1/2 kiub ayam di larutkan dengan 1/2 cawan air 
1/2 sudu kecil minyak bijan

Bahan C (tumis)
2 ulas bawang putih - dicincang 
1/2 inci halia di cincang 
1 tangkai cili merah - di hiris nipis
1/2 biji lada benggala hijau/kuning- dihiris kepada kepingan saiz yang sama 
Bahan D (di salut dengan tepung jagung dan goreng)
50gm isi ayam di potong nipis 
1 kiub tofu telur - potong sepanjang 1 inci
Tepung jagung secukupnya 

Cara Memasak:

1. Campurkan semua bahan B di dalam sebuah mangkuk dan ketepikan seketika.

2. Sementara itu golekkan isi ayam dan tofu telur di dalam tepung jagung dan goreng sebentar. Angkat dan ketepikan seketika.

3. Di dalam kuali lain masukkan sedikit minyak, tumis bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan juga bahan-bahan C yang lain.
4.  Masukkan pula asparagus dan bahan (B) sos serta kacau rata. Bila sudah sebati dan asparagus lembut sedikit masukkan tofu telur dan isi ayam yang telah di goreng tadi.

5. Pekatkan kuah dengan memasukkan satu sudu besar tepung jagung yang di larutkan dengan 1/4 cawan air sambil di kacau seketika.

6. Bila sayur telah masak bolehlah di hidangkan segera dengan nasi panas.