Assalamualaikum,
Agaknya musim rebung di Langkawi sekarang ini. Kalau pergi ke pasar basah atau pasar-pasar malam sekitar pulau ini memang ada sahaja peniaga yang menjual rebung segar ataupun yang siap di rebus. Selalunya saya pilih rebung jenis madu yang telah siap di rebus kerana memudahkan kerja untuk merampai dengan masakan dan menjimatkan masa.Kalau rebung jeruk pula saya kurang gemar kerana tidak suka dengan baunya yang kuat dan menyengat.
Selalunya rebung jenis madu ini enak di rampai dengan gulai/kari daging atau udang. Hari ini saya ingin berkongsi resepi gulai udang dan rebung yang sangat enak. Resepi ini saya ambil dari blog chef hanieliza iaitu resepi asalnya menggunakan daging. Enak juga jika daging di gantikan dengan udang. Sungguh membuka selera.
Jom kita lihat resepinya.
GULAI REBUNG & UDANG
Bahan-bahan
500 gm rebung madu
200 gm udang segar
3 cawan santan
1 sudu besar kerisik [jika suka]
2 keping asam gelugur
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
Bahan Tumis
3 sudu besar rempah kari daging
1 cm kulit kayu manis
daun kari
Di tumbuk
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara memasak
1. Rebung dipotong pendek dan basuh. Rebuskan sehingga agak lembut. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan santan, udang dan rebung dan masakkan sebentar.
4. Masukkan pula garam dan asam keping.
5. Perlahan api. Masak sehingga agak pekat dan naik minyak.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)