IKAN SELAR MASAK LEMAK CILI KAMPUNG

Assalamualaikum, 

Hari ini perkongsian lauk kampung sehari-hari yang simple tapi sedap dan sentiasa menjadi pilihan saya sekeluarga iaitu ikan selar masak lemak cili api kampung. Sebenarnya cara memasak sama je dengan masak lemak ciliapi biasa style nogori yang tak letak bawang-bawang tu. Cukup sekadar santan, kunyit hidup, serai, ciliapi dan belimbing buluh. Itupun dah sedap sangat dan secukup rasa. Oh ya kalau tak ada belimbing buluh, boleh juga gantikan dengan asam keping.   

Cuma yang agak spesial ikan selar masak lemak cili kampung ni saya guna cili kampung yang saya tanam sendiri dibelakang rumah. Begitu juga dengan belimbing buluh dan kunyit hidup, saya ambil dari rumah ibu. Simple kan lauk kampung macam ni, tak guna banyak bahan tetapi tetap membuka selera.

Jom kita lihat resipi ikan selar masak lemak cili kampung dan step-step yang saya sediakan dibawah ini :) 
IKAN SELAR MASAK LEMAK CILI KAMPUNG 
Bahan-bahan 
5 ekor ikan selar kuning  
6 biji belimbing buluh - dibelah tengah tak putus
15 biji cili kampung (boleh guna cilipadi biasa tapi dikurang atau lebihkan ikut kepedasan cili tersebut) 
1 inci kunyit hidup 
1 cawan santan pekat 
2 cawan santan cair 
2 batang serai - diketuk 
garam dan gula secukup rasa

Cara membuat:

1. Campurkan bahan kisar, santan cair dan serai kedalam periuk.

2. Masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau agar santan tak pecah minyak dan masukkan ikan selar kuning.

3. Masukkan pula belimbing buluh kedalam periuk.

4. Setelah itu masukkan santan pekat dan renih sehingga kuah benar-benar masak.

5. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukupnya dan bolehlah matikan api dapur serta hidangkan dengan nasi putih.