PAPRIK SOTONG

Assalamualaikum, 

Hidangan yang paling simple waktu sibuk adalah masakan paprik. Tak kiralah paprik ayam ke atau paprik aneka jenis seafood pun sedap juga. Kalau masak paprik ni paling senang sebab tak perlu dah lauk-lauk lain. Cukup lauk ini dihidangkan dengan sepinggan nasi putih. lagipun dalam masakan paprik ini pun dah secukup rasa dan seimbang kerana di campur dengan sayuran lain seperti lobak merah, putik jagung dan kacang panjang.

Baiklah untuk hari ini saya ingin berkongsi resipi paprik sotong. Jom try masak ❤ 
PAPRIK SOTONG
Bahan-bahannya:
½ kilogram sotong - dibersihkan dan potong 
2 ulas bawang putih - dicincang halus
3 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis 

Bahan B
1 labu bawang holland - diracik
2 tangkai cili merah - dihiris serong
15 biji cili api - diketuk
2 helai daun limau purut - disiat-siat dan buang urat tengahnya
bunga kobis - dihiris kecil
5 biji putik jagung - dihiris serong
1/2 biji lobak merah - dihiris 
3 tangkai kacang panjang - dipotong 1 inci
garam secukup rasa
2 cawan air


Cara-caranya:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar dan masak sebentar lalu masukkan semua sos. Kacau hingga pecah minyak.

3. Masukkan semua bahan B,  kacau seketika.

4. Masukkan pula sotong. Jika dilihat resipi ini saya masukkan sayur dahulu baru sotong sebab sotong tidak perlu terlampau masak kerana isinya akan menjadi liat. 

5. Kacau rata hingga isi sotong layu dan masukkan air. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan sedikit serbuk perasa(jika suka)

6. Kacau sebentar sebelum matikan api dapur dan hidangkan.