KEK MENTEGA PANDAN

Asalamualaikum, 

Satu lagi koleksi resipi kek yang saya buat untuk lebaran yang lalu adalah Kek Mentega Pandan. Kek ini sangat gebu-gebas dan yang paling saya suka adalah kombinasi rasa pandan, kelapa kering dan santan dalam kek ini. 

Resipi asal adalah dari Chef Zubaidah tetapi dah ramai teman-teman blogger yang dah mencubanya termasuk Yatie Memories, Amie Little Kitchen dan Ita Masam Manis. Bagi yang ingin mencubanya saya kongsikan resipi dibawah ini bersama langkah demi langkah. Selamat mencuba ye :)
KEK MENTEGA PANDAN
Bahan-Bahan
270 gm mentega
230 gm gula kastor
5 biji telur
60 gm santan
1 sudu besar pes pandan
1 sudu teh pewarna hijau epal
240 gm tepung naik sendiri*
1/2 sudu teh serbuk penaik*(*diayak bersama)
30 gm kelapa parut kering
1 sudu teh esen vanilla

Cara-Caranya :

1) Sediakan loyang 8 inci. Sapukan sedikit mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek.

2. Panaskan oven pada suhu 170C.

3. Pukul mentega dan gula kastor hingga sebati dan berkrim.

4. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul. Kemudian masukkan esen vanilla, kelapa parut , pes pandan dan pewarna hijau.

 5. Masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan santan.

6. Tuangkan adunan ke dalam loyang 8 inc dan bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek dimasak sempurna.Biarkan sejuk, barulah dipotong.