FRUITS AND WALNUT CAKE

Assalamualaikum, 

Satu lagi koleksi kek simple yang dah lama saya buat iaitu fruits and walnut cake. Saya buat sekadar untuk habiskan saki-baki walnut dan buah-buahan kering yang tersimpan didalam almari dapur bersama bahan-bahan baking yang lain. Maklumlah daripada membazir dan menghampiri tarikh luput, ada baiknya di manafaatkan menjadi fruits and walnut cake dan hidangkan kepada keluarga untuk minum petang.

Seperti biasa resipi yang saya buat simple sahaja. Jom tengok bahan-bahan yang digunakan dan langkah demi langkah yang telah saya sediakan. Selamat mencuba ye :) 

FRUITS AND WALNUT CAKE
Bahan-bahan
250 gm mentega  
200 gm gula perang  
4 biji telur - Gred A 
1 sudu teh esen vanilla 
280 gm tepung gandum *Diayak
1 sudu teh baking powder *Diayak
¼ cawan susu segar 
1 cawan buah-buahan kering campuran  
¾ cawan walnut - dicincang 
½ sudu teh tepung gandum - untuk digaul dengan buahan campuran  

Cara membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 180'c. Sapu loyang saiz 8in x 8in dengan mentega dan lapik kertas kek . Ketepikan seketika.

2. Gaul buah kering campuran dan walnut dengan 1/2 sudu teh tepung gandum. Ini akan mengelakkan ianya tenggelam selepas kek masak.
3. Pukul mentega dan gula perang sehingga gebu, masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga adunan sebati. Perlahankan kecepatan mixer masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit (3 tahap) diselang seli dengan susu cair. Pukul sekadar adunan bercampur dan jangan terlebih mengadun.

5. Akhir sekali masukkan buah-buahan campuran dan walnut, kaup balik dalam adunan hingga sebati dan tuang kedalam loyang.
5. Bakar dalam jangkamasa 50 minit atau sehingga kek masak (setiap oven berbeza)

6. Setelah kek masak biarkan agak sejuk didalam loyang selama 10minit sebelum pindahkan diatas redai.