PUDING KARAMEL PANDAN

Assalamualikum,

Hari ini bercuti barulah dapat memenuhi special requested dari cinta hati, Puding Karamel Pandan sebagai 'Dessert' untuk berbuka. Puding yang paling mudah nak buat dan popular pada bulan-bulan biasa, apatah lagi pada bulan Ramadhan yang mulia ini. Selalunya di tiap bazaar Ramadhan mesti ada jual puding yang satu ini. Harganya boleh tahan juga walaupun cara membuatnya amatlah mudah sekali dan tidak mengambil masa yang lama.

Kali ini sengaja saya masukkan dua sudu besar pasta pandan kedalam adunan puding untuk kelainan dan bahan-bahan lain sama sahaja seperti biasa yang kita gunakan untuk membuat puding karamel.

Ingin cuba sendiri dirumah? Jom kita lihat resipi dan cara membuatnya :). Sumber asal dari blog HANA cuma saya tambahkan pasta pandan.
PUDING KARAMEL PANDAN
Bahan-bahan
4 biji telur gred A
satu tin susu cair (400ml)
150ml air biasa
4 sudu besar gula
1sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar pasta pandan

Karamel:
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

Cara-cara

1. Sediakan karamel@gula hangus - masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
2. Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. 
3. Pukul sekadar pecah kuning telur serta sebati dan masukkan pasta pandan. 
3. Kemudian tapiskan. dan tuang ke dalam loyang karamel.
4. Kukus selama 45min atau sehingga masak. 

5. Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.