KUIH LAPIS CAPPUCCINO

Assalamualaikum, 

Susah kan nak cari kuih lapis yang sedap, lemak manis secukup rasa di jual di bazar ramadhan. Memang ada yang mahir buat kuih ini tetapi ada juga yang buat ala kadar sahaja. Kalau nak puas makan, baiknya buat sendiri. Satu adunan cukuplah untuk 5 orang sekeluarga. Kalau ikut resipi yang saya sertakan dibawah ini pasti menepati citarasa. Tekstur kuih tidak keras dan tidak pula lembik, sedang-sedang sahaja dan boleh pula di kupas selapis demi selapis ketika menikmatinya.

Resipi asal saya cuba dari blog K.An - Periuk Tanah tetapi saya gantikan dengan pes cappuccino. Memang sedap. Tapi kalau suka dengan resipi asal, boleh juga gunakan warna merah dan esen ros. Terpulanglah kepada citarasa masing-masing ye. 

Jom kita lihat resipinya :) 
KUIH LAPIS CAPPUCCINO
Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat (caranya-campurkan 1 cawan santan pekat dengan 1 cawan air)
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula pasir- boleh kurangkan 1 sudu besar jika ingin kurang manis
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar pes cappuccino

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 7 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.

2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. 

                      3.  Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.                                                                       
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.  Campurkan satu bahagian dengan pes cappuccino.

4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang adunan cappuccino ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. Setelah lapisan pertama masak, tuang adunan biasa tanpa warna. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis dengan diakhiri dengan lapisan cappuccino dan kukus selama 15 minit.
5. Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Kuih lapis yang elok, boleh dimakan selapis demi selapis