BISKUT PUTRI SALJU

Assalamualaikum, 

Hari raya semakain hampir dan sekarang dimana-mana shopping mall memang sesak terutama sekali pada waktu malam kerana ramai yang dah mula membeli-belah kelengkapan Hari Raya. Tunggu sehari dua lagi ramai pula yang akan pulang ke kampung halaman. Yang pastinya surirumah lah orang yang paling sibuk menjelang lebaran tiap tahun, memastikan segalanya lengkap sesuai dengan kemampuan.

Pembaca blog ni dah mula buat biskut raya atau biskut tunjuk sahaja? Memang kalau diikutkan wanita bekerjaya kadangkala tak sempat dan uli dan gentel tepung tetapi percayalah, walau seringkas manapun biskut yang kita hasilkan, suami dan anak-anak pasti suka. Disamping itu ia dapat merapatkan ikatan kekeluargaan bila anak-anak yang dah remaja juga melibatkan diri membantu proses membuat biskut didapur.

Hari ini saya ingin kongsikan biskut yang paling mudah sekali tetapi sedap tau iaitu biskut Putri Salju. Putri salju ni tak adalah beria-ia 'make-up' berbagai warna seperti biskut-biskut moden sekarang ini. Walaupun hanya 'berbedak' gula icing sahaja tetapi rasanya sedap sangat. Anak saya yang bongsu suka benar biskut ni. Nampaknya kena tambah buat lagi sebab belum sempat raya lagi, dah separuh balang dihabiskannya Nak cuba buat sendiri? Jom lihat resipinya :)   
    
BISKUT PUTRI SALJU 
Bahan-bahan
400 gram tepung gandum
250 gram mentega 
2 sudu makan gula halus
1 kuning telur
Secubit garam
Gula icing secukupnya - untuk menyalut biskut

Cara membuatnya :

1. Putar mentega, gula, dan garam selama 2 minit. Masukkan telur dan kacau dengan spatula sekadar bercampur sahaja.

2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diayak. 


3. Kacau rata dan  setelah menjadi adunan, tutup bekas adunan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit. Kalau tak ada plastik wrap, gunakan bekas bertutup. Setelah itu keluarkan adunan.

4. Gelek adunan dan tekapkan dengan acuan biskut. Susun dalam loyang yang telah disapu mentega (nipis).

5. Bakar biskut menggunakan api bawah sahaja pada suhu 150'c selama lebih kurang 25minit. Terus golekkan biskut yang telah masak dan masih panas kedalam gula icing. 

6. Setelah biskut sejuk bolehlah disimpan kedalam bekas kedap udara.