JELI KELAPA MUDA

Assalamualaikum,


Air kelapa muda adalah sinonim bagi masyarakat Malaysia yang berbilang kaum sebagai agen penyembuhan secara tradisional beberapa jenis penyakit dan mempunyai khasiat yang tinggi. Selain dari itu rasanya sangat segar dan menghilangkan kelesuan serta dehidrasi ketika cuaca panas.

Bagi yang tinggal di kampung-kampung memang mudah nak dapatkan kelapa muda kerana kebanyakkan rumah pasti akan tanam pohon perbagai guna ini. Tapi bagi yang tinggal di bandar pun dah senang nak dapatkan kelapa muda sekarang ini kerana banyak dijual di pasaraya besar contohnya seperti di TESCO. Siap potong lagi dan pembungkusannya kemas dan bersih. 

Untuk hari ini saya ingin kongsikan resipi Jeli Kelapa Muda yang saya cuba dari blog Kak Nor Secubit Garam. Terima kasih untuk resipi jeli yang sedap ini dan saya kongsikan sekali lagi di blog fiza's Cooking. Semoga memberi manafaat kepada yang ingin mencubanya :) 

JELI KELAPA MUDA

Bahan-bahan
10gm serbuk agar-agar 
2.6 liter air kelapa 
Isi kelapa muda secukupnya
11 sudu besar gula - terpulang pada citarasa masing-masing
3 helai daun pandan

Nota : Sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.

Cara membuatnya :

1. Belah kelapa muda dan kaup menggunakan sudu isi kelapa tersebut.
2. Masukkan air kelapa muda, serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk.

3. Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api dapur.

4. Biarkan suam sedikit dan bolehlah dimasukkan kedalam acuan/loyang yang disukai.
5. Masukkan kedalam petiais dan setelah sejuk bolehlah dihidangkan.