BISKUT WAFER BERKEJU

Assalamualaikum, 

Entry biskut raya yang kedua pada tahun ini adalah Biskut Wafer berkeju. Resipinya ada berbagai versi dan yang ini saya cuba dari resipi teman-teman yang berkongsi di Instagram. Saya tidak pasti siapa pencipta asal resipi biskut ini tetapi rasanya memang sangat sedap dan harum ketika hampir masak kerana ditabur keju cheddar. 

Wafer jenama apapun sesuai digunakan untuk resipi biskut ini dan sebaiknya yang mudah dipotong. Jom cuba kelainan biskut pada lebaran tahun ini. Resipi ada dibawah ini.  

BISKUT WAFER COKLAT
Bahan A
200gm margerin
100gm mentega
2 kuning telur
wafer coklat secukupnya
keju cheddar - parut secukupnya

Bahan B
450gm tepung gandum
50gm susu tepung 
100gm gula icing

Bahan C
1 kuning telur
1 sudu makan susu cair/segar

Cara membuatnya:

1. Pukul margerin, mentega dan kuning telur sebentar sahaja sekadar bahan bercampur.

2. Masukkan bahan B iaitu Tepung gandum, gula icing dan susu tepung. Kacau dengan spatula hingga bercampur rata.


3. Gelek adunan, letak wafer dan gulung adunan tersebut. 

4. Ratakan agar kemas dan potong dengan pisau yang tajam.
5. Sapu kuning telur yang dipukul dengan susu cair atas biskut dan hiaskan dengan keju parut. Bakar pada suhu 140'c selama 45minit (suaikan dengan oven masing-masing)