CHOCOLATE BREAD FINGERS - Sungguh Mudah

Assalamualaikum, 

Dengan hanya 3 bahan iaitu kepingan roti, nestum dan coklat masakan anda boleh menghasilkan kudapan yang di gemari oleh anak-anak. Chocolate Bread Fingers ni sangat mudah di hasilkan dan sesiapa juga boleh buat walaupun tidak ada kepakaran memasak. 

Boleh juga jadikan aktiviti menyeronokkan dengan anak-anak di dapur sempena cuti sekolah yang akan datang dengan membuat kudapan yang mudah ini. Resepinya saya ambil dari dapur puteri dan sesiapa yang ingin mencuba jom lihat langkah-langkah yang mudah di bawah ni.      

CHOCOLATE BREAD FINGERS
Sumber : Puteri Manja

Bahan-bahannya
1 peket roti Hi -5 
Nestum Cereal secukupnya
500gm coklat masakan (Boleh lebih atau kurangkan mengikut jumlah roti)

Cara Membuatnya:

1. Ambil sekeping roti, potong dua dan hiris memanjang (Anggaran dalam 18 potongan bagi sekeping roti).


2. Susun roti dalam loyang dan bakar pada suhu 160'c selama 20 - 25 minit, bergantung kepada oven masing-masing.


3. Untuk kesempurnaan dan keranggupan pada roti, terbalikkan roti yang telah dibakar dan bakar lagi dalam 5-7 minit tetapi jangan pula sampai rentung. Bila dah masak, keluarkan dan di sejukkan sebentar.

4. Sementara itu cairkan coklat secara double boiler (macam kita nak salut biskut Almond London, tu)


5. Celupkan roti yang telah dibakar dan di sejukkan tadi ke dalam coklat cair dan golekkan dalam nestum. Chocolate Bread Fingers ni ranggup dan boleh bertahan lama sekurang-kurangnya 2 - 3 minggu jika di simpan dalam bekas kedap udara.