BINGKA UBI KAYU CHEESE

Assalamualaikum,

Bingka ubi kayu memang kegemaran saya sekeluarga. Memang tak jemu dengan bingka yang satu ini kerana rasanya yang lemak-lemak manis dan mudah pula di hasilkan. Ada berbagai versi bingka ubi kayu telah saya buat dan kali ini saya mencuba resepi ubi kayu cheese dan tak sangka sedap sungguh kuih tradisi ini bila di campurkan dengan cream cheese. Anak-anak semua sukakannya dan sekejap sahaja laris.

Terima kasih kepada pemilik resepi asal, along Roz dan bagi yang ingin mencuba resepinya ada di bawah ini.


BINGKA UBIKAYU CHEESE

Saiz loyang : 8" 

Bahan-Bahan
250gm Cream Cheese
250gm Gula
2 biji Telur
800gm Ubikayu Sagat - tapis airnya
400ml Santan
Pewarna kuning

Cara Membuatnya:

1.Pukul cream cheese dan gula sehingga rata dan sebati.
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi.
3. Masukkan pula ubikayu yang di sagat tadi dan santan sambil di kacau hingga sebati.
4. Tuang adunan kedalam loyang yang di panaskan sebentar di dalam oven (masukkan sedikit mentega di dalam loyang sebelum di panaskan).

2. Bakar suhu 170'C selama 1 jam 30min sehingga masak. Sejukkan sebelum di potong.