KUIH TALAM CENDOL

Assalamualaikum,

Selamat berhari minggu untuk semua pembaca blog yang sudi singgah di sini. Hari ini saya ingin berkongsi resepi kuih talam cendol yang saya buat malam tadi dan seperti biasa resepi kuih talam ini selalunya saya merujuk dari blog yatie, sebab memang menjadi dan secukup rasa. 

Baiklah bagi yang ingin melihat resepi dan kongsikan di sini sekali lagi... :)
KUIH TALAM CENDOL

Lapisan bawah
Bahan A
200 gm tepung beras*
250 ml santan pekat*
450 ml air*
1 s/b tepung jagung*
150 gm gula caster
1 s/k garam

Bahan B
200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya sahaja.
Cara-Caranya:-

1. Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A.

2. Masak bahan A sehingga naik wap (jangan sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu untuk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
3. Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik.Kukus selama 25 minit.Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu

Lapisan Atas
Bahan A
300 gm gula merah
50 gm gula castor
500 ml air
2 helai daun pandan-saya tambah

Bahan B
150 gm tepung gandum
1 s/b tpng jagung-saya tambah
3 biji telur
250 ml santan pekat
1/2 s/k garam

Cara-caranya:-

1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati.
2. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)

3. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.