JUS AVOCADO - PENGHILANG DAHAGA

Assalamualaikum,

Pernah minum jus avocado? Kalau di Indonesia memang jus ini banyak di jual dan mudah di dapati, tetapi di Malaysia boleh di katakan sukar juga. Jika di Langkawi sebiji buah avocado yang kecil itu sahaja saya beli dengan harga RM 5.00. 

Sebenarnya rasa buah avocado ini setelah di buat jus sangat enak dan segar sekali. Apalagi jika di hidangkan dengan coklat coklat cair seperti coklat hershey..Hmm sedap, tapi yang paling penting khasiatnya sangat banyak untuk kesihatan. 

Kadang-kadang bila kita jumpa buah ini di supermarket, tak tahu bagaimana cara untuk memilihnya kerana ia agak asing bagi surirumah di Malaysia ni. Saya kongsikan di sini tips untuk memilih buah avocado yang baik dan semoga  bermanafaat :)

1. Jika teringin membeli avokado, pastikan anda memilih buah yang kulitnya berwarna gelap kerana ia sudah boleh dimakan. 

2. Pilih avokado yang disusun di bahagian paling hadapan. 

3. Jangan cucuk atau picit avokado menggunakan hujung jari, sebaliknya jika anda ingin mengetahui isinya sudah lembut, anda boleh mengepal avokado dengan tapak tangan. 

4. Avocado enak dijadikan jus, salad atau dimakan dengan manisan. 

5. Isi avokado juga boleh dijadikan sos atau bahan pemekat dalam kuah. 


JUS AVOCADO 
Bahan-bahan 
1 biji buah avocado yang masak 
1 cawan susu segar
4 sudu besar susu pekat
Sedikit coklat cair (Hershey's)
Ais Kiub secukupnya

Cara-cara

1. Keluarkan isi buah avocado yang telah masak ranum dengan sudu dan masukkan ke dalam blender.

2. Masukkan susu segar,susu pekat dan ais kiub. Kisarlah hingga halus. (Semakin lama, jus akan menjadi bertambah pekat). Tambah air jika jus terlalu pekat

3. Tuangkan jus dan hiaskan dengan coklat cair di atas (tambah rasa). Sedia untuk dihidangkan.