KHAO MOK GAI - Nasi Briyani Thai

Assalamualaikum, 

Brunch untuk hari ini untuk anak-anak sebelum meninggalkan rumah adalah nasi briyani Thai atau lebih dikenali sebagai nasi Komok bagi slanga lidah melayu seperti saya. Sebutan yang betul dalam bahasa Thai adalah Khao Mok Gai. Nasi ini memang popular di kalangan muslim di Thailand.

Mula-mula goreng ayam untuk buat nasi ni...memang aromanya betul-betul membuka selera. Maklumlah saya perap dengan segala rempah-ratus dalam resipi ni, masukkan dalam zip lock bag dan simpan dalam peti ais semalaman sebelum menggorengnya awal pagi tadi. Kalau tak nak perap semalaman pun boleh juga, 1 jam pun dah cukup semua rempah tu meresap dan membangkitkan aroma serta rasa yang sedap.

Nak try buat? Jom usha resipi :D

KHAO MOK GAI - Nasi Briyani Thai 
Bahan untuk perap ayam 
1 ekor ayam - Potong 12

Bahan B
1 sudu besar serbuk kari 
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk ketumbar 
1/2 sudu teh jintan putih
1 sudu teh garam 
1 sudu besar gula 
1 sudu teh serbuk kayu manis 

Cara memasak:

1. Bersihkan ayam dan keringkan dengan tisu dapur. Gaulkan dengan dengan bahan B dan perap selama 1 jam atau semalaman.

2. Seterusnya goreng didalam minyak yang banyak hingga keperangan, angkat dan toskan.
BAHAN UNTUK NASI 
2 sudu besar minyak sapi + 2 sudu besar minyak masak - Untuk menumis
2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga 
3 kuntum bunga lawang 
1/2 labu bawang besar - dipotong dadu 
4 ulas bawang merah - ditumbuk kasar 
2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
1 sudu besar rempah kari 
1/2 susu cair
4 1/2 cawan air 
1 kiub ayam 
Garam secukup rasa
2 helai daun salam/bay

Cara memasak:

1. Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi bersama minyak masak. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga berbau wangi dan masukkan juga bahan yang di tumbuk, rempah kari dan daun salam.
2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati agar bercampur dengan rempah tumisan tadi. Tuangkan susu cair serta air kedalam periuk dan masukkan juga garam serta kiub ayam.
3. Seterusnya susun ayam goreng didalam periuk dan masaklah nasi seperti biasa
4. Bila nasi dah masak, keluarkan ayam goreng tersebut dan hidangkan bersama nasi serta sos pedas.

BAHAN-BAHAN UNTUK SOS
Bahan A
¼ cawan gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar cuka
 1 sudu besar air

Bahan B
2 tangkai daun bawang - di hiris
3 tangkai daun ketumbar - di hiris
½ inci halia - di kupas dan hiris
2 tangkai cili hijau - di hiris (saya guna cili merah)

Cara membuatnya :

1. Campurkan garam dan air di dalam periuk, kacau dengan api sederhana sehingga gula larut, kemudian masukkan cuka dan kacau lagi hingga rata

2. Kisar semua bahan B hingga hancur.

3. Tuang kedalam campuran gula yang di masak tadi dan hidangkan bersama nasi serta ayam.