KEK PISANG YANG SIMPLE DAN SEDAP

Assalamualaikum, 


Lama menyepi dan hari ini baru ada kesempatan untuk update blog. Kena merajinkan diri semula nampak gayanya ni. Lama sangat dah blog terabai macam tak bertuan.  Kita 'warm-up' dengan menu yang mudah-mudah je lah ye setelah dua minggu lebih menyepikan diri. Hari ini saya nak kongsikan resipi kek pisang yang mudah sangat nak membuatnya. Kisar je, tuang kedalam loyang dan bakar. Resipi asal dari teman blogger, kak Reen khan yang di kongsikan di Instagramnya dan telah saya cuba baru-baru ini. 

Enak betul digandingkan dengan secawan kopi panas di petang hari dan yang lebih penting lagi mudah dan cepat membuatnya.

Jom kita lihat resipi :)    

KEK PISANG YANG SIMPLE DAN SEDAP
4 biji pisang emas - dihiris nipis dan lecek 
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak 
4 biji telur - Gred A
1 ½ cawan tepung gandum (diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat)
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang 

Cara membuatnya: 

1. Panaskan oven ke suhu 185'c (api atas dan bawah)


2. Sediakan loyang , lenser dengan margerin dan alas kertas minyak.

3. Kisar gula, telur, minyak didalam blender hingga putih dan gebu. (3 - 5 minit)

4. Tuang kedalam mangkuk. Masukkan campuran tepung dan kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen dan air limau. Gaul sebati.

6. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar didalam oven selama 45minit atau hingga kek masak.