SOTONG MASAK ALA MAMAK

Assalamualaikum, 

Sotong masak ala mamak sangat sesuai digandingkan dengan sebarang nasi minyak atau nasi putih. Apalagi jika ada acar timun dan nenas memang membuka selera.

Menu ini dah lama saya masak dan hasil perkongsian resipi dari sahabat baik saya yang dioleh semula. Resipi asal ada didalam buku pertama saya  Jom Masak lauk pauk - langkah demi langkah keluaran Grup buku Karangkraf. Ada 37resipi  lagi yang lazat dan mudah disediakan didalam buku tersebut dan buku ini telah berada dipasaran sejak bulan April 2015 yang lalu. Yang menariknya buku ini menunjukkan cara memasak langkah demi langkah, lengkap dengan gambar dan resipi yang mudah difahami walaupun anda tidak mahir di dapur. 

InshaAllah buku resipi kedua saya akan berada di pasaran pada bulan depan dan 'book review' akan menyusul sehari dua lagi. 

Untuk hari ini jom kita lihat resipi sotong masak ala mamak terlebih dahulu.
SOTONG MASAK ALA MAMAK
500gm Sotong - boleh gantikan dengan udang 
2 biji tomato masak - dicincang 
1 labu bawang besar - dihiris bulat 
2 tangkai daun kari
1 inci kulit kayu manis
garam & gula secukup rasa

Bahan Kisar
20 tangkai cili kering - yang telah di rebus - toskan
1 sudu teh lada hitam 
2 labu bawang besar 
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar serbuk rempah kari daging 

Cara memasak:

1. Panaskan minyak, tumis tomato, bawang besar , daun kari sehingga wangi dan kekuningan.
2. Seterusnya masukkan kulit kayu manis.
3. Tuang bahan kisar dan kacau sehingga pecah minyak.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa, kemudian masukkan sotong dan gaul rata, biarkan masak.