LAKSA ASAM IKAN SARDIN TIN

Assalamualaikum, 

Selamat berhujung minggu untuk semua pembaca blog. Petang-petang begini sedap makan laksa kan..nak-nak pula laksa yang dimasak sendiri. Boleh letak bahan-bahan secukup rasa dan kalau saya suka pedas.

Resipi Laksa asam ikan sardin tin ini memang simple dan cepat di masak. Kuahnya memang sedap dan secukup rasa. Resipi asalnya dari teman FB saya iaitu Nor Sue Ella tapi saya ubahsuai sedikit dengan menambah isi udang kertas yang di kisar halus. Tapi kalau tak letak isi udang pun memang dah sedap dan yang penting cepat di sediakan.

Nak cuba? Jom cari bahan-bahan.

LAKSA ASAM IKAN SARDIN TIN
Bahan-bahan
1 peket laksa kering di rendam 1 jam - rebus hingga empuk dan toskan
Secekak daun kesum
2 kuntum bunga kantan
8 keping asam gelugur
Garam secukup rasa

Bahan kuah  
1 tin besar sardin - ambil sosnya sekali  
1 labu bawang besar  
1/2 inci belacan  
8 tangkai cili kering   
4 cwn air + 6 cawan lagi
1 cawan isi udang - di kisar (saya guna udang kertas)

Bahan sampingan
Timun - dihiris seperti mancis
Bawang besar - dihiris nipis
Telur rebus
Hirisan cili padi
Limau nipis/limau kasturi

Cara menyediakan :

1. Semua bahan kuah dikisar halus dan tuang kedalam periuk.
 2. Lebihan sisa bahan kisar dalam blender di tambah dengan 6 cawan air dan curah dalam periuk. Masukkan juga isi udang yang telah di kisar halus.
2. Masukan pula daun kesum, bunga kantan, 8 keping asam gelugur dan garam secukup rasa.
3. Bila dah menggelegak dan secukup rasa bolehlah di matikan api dapur. Ikut kepekatan kuah yang anda suka dan hidangkan laksa dengan bahan-bahan sampingan yang lain.