KETAM BERCILI

Assalamualaikum,

Bagi penggemar makanan laut, ketam adalah menu yang sukar ditolak dan sedap dinikmati walaupun apa jenis menu yang dimasak.

Kalau makan di luar selalunya menu yang saya dan keluarga paling suka pesan juga adalah ketam bercili. Sedapnya ketam bercili yang bersalut telur dinikmati dengan nasi panas. Kalau nak cuba masak sendiri di rumah bolehlah cuba resipi yang saya sediakan dibawah ini.

Jom kita lihat :)   

KETAM BERCILI 
4 ekor ketam - Dibersihkan

BAHAN A - Kisar
5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
½ inci lengkuas
10 tangkai cili kering
2 tangkai cili besar 
2 tangkai cili padi  
½ inci belacan 

BAHAN B
1 sudu besar taucu
¼ cawan jus asam jawa 
3 sudu besar sos tomato 
garam dan gula secukup rasa
1 biji telur 

Cara memasak : 

1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bahan kisar hingga berbau wangi.
2. Masukkan jus asam jawa, sos tomato dan taucu serta kacau lagi hingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan ketam dan kacau hingga sebati dengan bahan tumisan. Masukkan sedikit air jika kuah agak pekat dan kacau hingga ketam masak. Perasakan dengan garam dan gula tetapi pastikan garam tidak berlebihan jika taucu sudah masin.
4. Akhir sekali masukkan telur kedalam kuali tadi dan kacau sebentar hingga bersalut dengan ketam dan matikan api dapur.