ROTI GULUNG SARDIN BERSAYUR

Assalamualaikum,

Pagi ini saya ingin berkongsi resipi sarapan atau boleh juga di gandingkan dengan minum petang iaitu roti gulung sardin bersayur. Selalu tu kita buat inti sardin, tetapi tak salah kita modifikasikan dengan menambah sayuran ke dalam intinya. Selain daripada berkhasiat ianya juga bagus untuk anak-anak yang tak suka makan sayuran. Pasti mereka tidak akan menolak roti gulung sardin bersayur yang ranggup dan sedap ini.

Baiklah kita langsung sahaja lihat resipinya...jom.
ROTI GULUNG SARDIN BERSAYUR
Bahan-bahan
6 keping roti sandwich
1 tin sardin saiz kecil - di lenyek isinya dengan garfu
1 labu bawang besar - di cincang dadu 
1 ulas bawang putih - di cincang 
sedikit kobis - di potong halus memanjang 
sedikit lobak merah - di potong seperti mancis 
1/2 sudu teh jus limau nipis 
5 tangkai cili padi - di hiris nipis 
Minyak untuk menumis
1 biji telur - di pukul

Cara membuatnya : 

1. Masukkan minyak kedalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga separuh garing dan naik bau.
2. Seterusnya masukkan sardin yang di lenyek tadi dan masak hingga agak garing. 
3. Perahkan limau nipis kedalam inti sardin dan masukkan juga sayuran dan cili padi. Masak hingga sayuran lembut dan perasakan dengan garam.

4. Ambil roti sandwich dan buang kerak di tepinya. Lenyek roti tersebut menjadi nipis dan letakkan inti di tengahnya lalu di gulung. 
5. Sapu telur di hujung gulungan roti tersebut untuk melekatkannya. Buatlah sehingga habis.

6. Seterusnya celup roti yang telah siap di gulung ke dalam telur dan golekkan kedalam serbuk roti. Goreng sebentar kedalam minyak yang panas sehingga garing dan toskan.