ROTI CANAI PANDAN

Salam pagi jumaat yang penuh dengan keberkatan. Sarapan pagi apa agaknya hari ini? Apa kata kita cuba buat sendiri roti canai pandan yang terkenal di Yan, kedah tu. Mungkin resipi saya ini tidak sama dengan yang di jual di sana tetapi menarik juga untuk di cuba roti canai pandan ini kerana ada sedikit kelainan dari segi rasanya dengan roti yang selalu kita makan di gerai mamak.

Saya hanya tambahkan pes pandan kedalam adunan dan beberapa titis pewarna hijau kerana kurang menyerlah warnanya ketika menguli. Bagi yang ingin mencubanya...resipi ada di bawah ini.

ROTI CANAI PANDAN
Bahan-bahan
500gm tepung gandum
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar minyak masak
280ml air
1 sudu besar pes pandan
beberapa titis pewarna hijau
Margerin secukupnya untuk menyalut doh 

Cara membuatnya:

1. Campurkan garam, air , susu pekat, minyak, pes pandan dan pewarna hijau lalu di kacau rata.

2. Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar dan tuang semua bahan basah yang di campur tadi ke atasnya.

3. Uli hingga tepung elastik dan bulat-bulatkan adunan. Salut sedikit majerin pada tiap adunan untuk mengelakkan dari ianya melekat di antara satu sama lain. Rehatkan adunan.
4. Sapu tempat untuk menebar (meja) dengan sedikit minyak untuk mengelak dari ianya melekat. Ambil satu adunan dan tekan untuk meleperkannya sebelum menebar.
5. Seterusnya tebar roti canai dan percikkan sedikit minyak. putarkan adunan dan bentukkan menjadi bulat serta bakar di atas kuali leper.
6. Balik-balikkan adunan dan percikkan sedikit minyak hingga roti masak dan garing. Tepuk roti canai untuk melembutkannya dan Hidangkan dengan kari ataupun kuah kegemaran anda.