LEMPENG PISANG MENTEGA KACANG

Assalamualaikum,

Sarapan apa pagi ini? Lempeng pisang pun sedap juga. Tambahkan sedikit mentega kacang kedalam adunan, memang anak-anak akan suka. Penyediaanya cepat dan bahan-bahan yang di gunakan pun mudah di dapati. Apalagi...jom kita lihat resipinya. 

LEMPENG PISANG DAN MENTEGA KACANG 
Bahan A
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula 
2 sudu teh baking powder
secubit garam

Bahan B
1 biji telur 
3/4 cawan - susu segar
1 sudu besar minyak masak
1/4 cawan mentega kacang
2 biji pisang 

Cara menyediakannya:

1. Campurkan semua bahan A di dalam mangkuk dan ketepikan seketika.

2. Di dalam mangkuk yang lain, campurkan susu, telur, minyak dan pukul ringan sehingga adunan sekata. 
3. Seterusnya, masukkan pula mentega kacang.
4. Kacau hingga mentega kacang larut dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Seterusnya masukkan pisang yang di lenyek dan kacau lagi . Masukkan 1/4 cawan adunan ke dalam kuali leper yang di sapu dengan mentega terlebih dahulu dan bakarlah hingga masak.
6. Hidangkan dengan hirisan pisang dan madu.