MASAK LEMAK TALANG DENGAN PUCUK KADUK

Assalamualaikum,

Wah...dah lama benar rasanya tidak update blog. Ingin sekali berkongsi resipi dengan pembaca semua tapi apakan daya, 'line Internet' yang tersangkut-sangkut membataskan segalanya hinggakan tidak dapat juga masuk ke 'facebook'. 

Kebetulan juga seminggu ini saya agak sibuk kerana ada kerjasama baru dengan Karangkraf dan baru di fasa pertama. InshaAllah akan saya kongsikan dengan semua apabila segalanya telah siap mengikut rencana.

Alhamdulillah hari ini sudah boleh 'update' blog seperti biasa dan saya ingin berkongsi menu masakan kampung iaitu masak lemak talang dengan pucuk kaduk. Jom kita lihat resipinya :)

MASAK LEMAK TALANG DENGAN PUCUK KADUK
Bahan A (Kisar)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih 
2cm kunyit hidup 
5 tangkai cili padi 

Bahan B
3 ketul isi ikan talang yang siap di potong 
1 cawan santan pekat 
2 cawan santan cair
secekak pucuk kaduk 
2 batang serai - di ketuk
1 keping asam gelugur 
Garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato - di belah empat
2 sudu makan minyak untuk menumis 

Cara membuat :

1. Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis serai hingga berbau wangi.
2. Tuang bahan yang telah di kisar ke dalam tumisan serai tadi dan masaklah hingga agak pecah minyak.
3. Masukkan santan cair, tomato dan renihkan seketika. Seterusnya masukkan isi ikan satu persatu.
4. Masukkan pula santan pekat sambil di kacau dan pucuk kaduk.
5. Perasakan dengan garam, gula dan setelah masak dan sebati bolehlah matikan api dapur.