KAENG SOM (Asam Pedas Thai)

Assalamualaikum,

Pernah makan 'Kaeng Som'? Sejenis masakan Thai yang bagi saya sangat lazat tetapi pedasnya bukan main. Kalau kita masak sendiri bolehlah kurangkan jumlah cili agar anak-anak boleh ikut menikmatinya. Kaeng som atau asam pedas Thai ini selalunya menggunakan ikan dan di rampai dengan hirisan nenas atau rebung.  

Bagi yang ingin mencuba, resipinya saya sertakan di bawah ini. 

KAENG SOM (Asam Pedas Thai)
Bahan A - di tumbuk atau kisar halus
20 tangkai cili padi merah
5 tangkai cili kering – rendam air panas
6 ulas bawang putih  
1 inci kunyit hidup 
1 sudu teh garam
1 sudu besar belacan

Bahan B
1 cawan rebung madu siap di rebus – di hiris
4 ketul ikan – di potong kiub
2 sudu besar sos ikan/sotong
2 biji limau nipis – ambil jusnya (guna sekadar cukup rasa)
1 sudu besar gula Thai atau gula melaka
4 cawan air

Cara membuatnya:

1.Masukkan air ke dalam periuk bersama-sama bahan kisar dan masak hingga mendidih. 

2. Masukkan pula rebung dan renih hingga sebati.
3. Seterusnya masukkan gula melaka dan sos sotong/ikan Thai. 
4. Masukkan isi ikan, perahkan limau nipis ke dalam asam pedas dan rasa samada ia seimbang masam, pedas, masin dan manis dan bolehlah di tambah lagi bahan perasa tersebut untuk mendapatkan rasa yang benar-benar mantap.