RED VELVET CUPCAKES - Gebu dan menjadi

Assalamualaikum, 

Hari ini saya ingin berkongsi resepi red velvet cupcakes yang gebu dan InshaAllah menjadi jika betul-betul ikut step yang saya sediakan di bawah ni. Tekstur kek ini lembut dan gebu sesuai juga di bakar di dalam acuan yang besar cuma lebihkan masa membakarnya. 

Jom kita lihat resepi dan cara membuatnya :)

RED VELVET CUPCAKES - Gebu dan menjadi
Bahan A
1 cawan buttermilk
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka

Bahan B
2 ¼ cawan tepung gandum 
2 sudu besar serbuk coklat
1 ½ sudu teh baking soda
secubit garam halus

Bahan C
¾ cawan mentega
1 cawan gula kastor
3 biji telur gred C

* Untuk menghasilkan buttermilk campurkan 1 sudu besar cuka atau jus lemon kedalam 1 cawan susu segar. Biarkan selama 10 minit sebelum ke proses seterusnya.

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven pada suhu 170 C dan sediakan acuan muffin serta lapik dengan cawan kertas. 

2. Campurkan buttermilk, pewarna merah, esen vanilla dan cuka kedalam mangkuk dan kacau hingga bercampur. Ketepikan seketika.

3. Di dalam mangkuk yang lain campurkan tepung, serbuk coklat, baking soda dan garam. Ketepikan juga.
4. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk besar dan masukkan telur sebiji demi sebiji sambil di pukul.
5. Seterusnya selang seli masukkan tepung dan cecair iaitu di mulai dengan tepung dan di akhiri dengan tepung juga. Jangan terlebih pukul dan cukup sekadar adunan bercampur sahaja.
6. Isikan cawan cup cakes dengan adunan dan bakar selama 18 hingga 20 minit atau sehingga masak. Apabila telah sejuk, bolehlah di hias dengan krim keju.

TOPPING  
1/2  cawan cream cheese
1/2  cawan mentega tawar
1/2 sudu teh esen vanilla
1 cawan gula ising 

Cara membuatnya :

Masukkan cream cheese, mentega dan esen vanilla dan di pukul rata.

Masukkan pula gula sambil di pukul hingga gebu dan berkrim. Siap untuk di hias di atas kek.