PULUT KUKUS IKAN MASIN

Assalamualaikum, 

Selamat berhari minggu untuk semua. Pulut kukus ikan masin adalah menu sarapan pagi yang membuka selera dan selalunya di gandingkan dengan kelapa parut yang di ambil bahagian putihnya. Kalau saya suka juga hidangkan dengan bawang merah yang di goreng kerana ia juga menyedapkan lagi hidangan ini.

Untuk proses yang lebih cepat, pulut juga boleh di tanak di dalam periuk nasi elektrik dan rasanya tetap sama. 

Resipi pulut kukus ini sangat mudah tetapi saya kongsikan juga di sini bagi yang belum tahu caranya.
PULUT KUKUS IKAN MASIN 
Bahan-bahan
1/2kg beras pulut
Air - sukatan lebih sedikit sahaja dari beras pulut 
1 helai daun pandan
Beberapa keping isi ikan masin - (rendam sebentar untuk menghilangkan rasa masin dan di goreng)
Sedikit kelapa parut - gaulkan dengan sedikit garam untuk membangkitkan rasa lemak
Bawang goreng - jika suka 

Cara menyediakannya:

1. Basuh beras pulut dan rendam dalam 30 minit.
2. Masukkan ke dalam bekas atau loyang untuk proses mengukus.

2. Letak loyang ke dalam pengukus, masukkan air paras lebih sedikit dari beras pulut, dan kukuslah sehingga 15 minit.

3. Setelah itu buka pengukus, kacau-kacau pulut tadi dan kukus semula selama lebih kurang 5 minit.

4. Buka tudung pengukus tadi, kacau sekali lagi dan pulut sedia untuk di hidangkan.
Saya gunakan Ikan tenggiri masin di dalam botol. 

Cara menghidang pulut ikan masin : Masukkan pulut dan ikan masin yang telah di goreng kedalam pinggan. Hidangkan juga dengan kelapa parut dan bawang goreng (jika suka).