CUPCAKE LIMAU MANDARIN

Assalamualaikum,

Selamat bercuti dan menghabiskan masa dengan keluarga sempena cuti umum Tahun Baru Cina pada hari ini dan esok. Seperti biasa setiap kali tiba perayaan ini, banyak lambakan buah limau mandarin di pasaran dan ada juga yang di beri oleh sahabat-sahabat tionghua.

Memandangkan masih banyak buah limau mandarin tidak di sentuh oleh anak-anak, saya perah jusnya dan jadikan cupcake di hiasi dengan topping keju yang lazat. Seronok tengok anak-anak menikmatinya, kebetulan juga semua dapat berkumpul di rumah kerana cuti sekolah sempena tahun baru cina. 

Bagi yang ingin resepi cupcakes yang mudah dan comel ini, resepinya ada di bawah ni...   
CUPCAKE LIMAU MANDARIN
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan mentega
1 cawan gula kastor
3 biji telur - Gred A
1 cawan jus limau mandarin + 3 sudu besar oren sunquick
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh pes oren

Cara membuat :

1. Panaskan oven terlebih dahulu sebelum membakar kek. Di dalam mangkuk yang besar, pukul mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu sambil di pukul lagi sehingga adunan berkrim dan gebu.

3. Masukkan pula tepung gandum berselang seli dengan jus limau sambil di pukul.
4. Akhir sekali masukkan pes oren dan kaup balik hingga adunan sebati dan masukkan ke dalam acuan kertas.
5. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160'c selama 30 minit atau hingga mask.


Untuk resipi topping boleh rujuk DISINI