APAM BALIK

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Selalunya kalau terasa nak makan apam balik, tempat yang kita cari adalah di pasar malam. Di Malaysia ni hampir semua pasar malam ada menjual apam balik. Di Indonesia juga apam balik menjadi kegemaran ramai tapi di sana di sebut terang bulan atau martabak manis. Malah di sana mereka lebih kreatif lagi mempelbagaikan resepi apam balik ini dengan menambah keju cheddar yang di parut, 'chocolate rice' dan pelbagai lagi inti yang lazat.

Tak susah membuat apam balik dan tak perlu menunggu peniaga yang berjualan di pasar malam menyediakannya kerana kita boleh buat sendiri di rumah. Menjimatkan masa dan ternyata agak mudah. Saya ada mencuba resepi apam balik baru-baru ini...menjadi dan lembut sekali...anak-anak saya sangat menggemarinya malah minta di lebihkan inti :)

APAM BALIK
Sumber : Buku 1 Hari 1 Resipi - Chef Hanieliza

BAHAN A
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu teh serbuk penaik (baking powder) 
1/2 sudu teh garam

BAHAN B
2 cawan susu segar 
1/2 cawan minyak 
2 biji telur

BAHAN C (untuk inti)
1 cawan jagung krim
Sedikit kacang goreng di kisar kasar


Cara membuat

1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk besar.


2. Masukkan semua bahan B dan kacau rata.


3. Panaskan kuali non stick dan sendukkan adunan.tutup kuali non stick dan biarkan adunan tiga suku masak


4. Letakkan jagung krim dan taburkan kacang tanah kisar, lipat serta bolehlah di hidangkan. Apam balik yang di jual di pasar malam selalunya di tabur sedikit gula di atas intinya tetapi bagi saya adunan ini sudah cukup manis dan sedap.