GULAI ACEH BERSANTAN

Assalamualaikum :)

Wah....lamanya tak berblog. Rindu sangat-sangat tapi apa kan daya, tuntutan kerja lebih utama. Hari ini baru berkesempatan menulis dan berkongsi idea masakan. Dalam kesibukan selama lebih kurang 2 minggu ini hampir tiap hari saya sekeluarga makan di luar sahaja atau kalau masak pun yang ringkas-ringkas dan tidak sempat untuk di ambil gambar, apalagi berkongsi dan berceloteh di dalam blog kesayangan ni.

Sibuk benar ye saya dengan kerja...ahli politik pun tak sesibuk ini walaupun pilihanraya dah dekat di Malaysia ni...heee...heee....hee...tapi, lupakan lah soal kesibukan tu. Hari ni sempena cuti hari minggu saya nak bersantai-santai melihat blog yang dah lama di tinggalkan dan terima kasih tidak terhingga pada yang tetap setia masuk ke blog ini walaupun sudah lama tidak update. 

Sebagai entry pertama setelah lama menyepi...jomlah kita lihat resepi yang ringkas dan cepat di sediakan. Walaupun tidak menggunakan rempah ratus, tapi rasanya tetap enak dan keluarga saya suka.

GULAI ACEH BERSANTAN
Bahan-bahan
3 ekor ikan tongkol - saiz sederhana 
2 ulas bawang merah di mayang
1 inci halia di ketuk 
200ml santan (saya gunakan santan kotak)
1 biji limau nipis 
garam dan gula secukup rasa.
6 biji belimbing buluh
BAHAN YANG DI KISAR
5 biji cili besar 
5 biji cili padi 
1 inci kunyit hidup
4 biji asam sunti (buah belimbing buluh yang di keringkan dengan garam)
CARA MEMBUAT:

1. Siang ikan dan cuci dengan perahan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir.

2. Tumis bawang merah dan daun kari hingga harum, masukkan halia dan bahan yang telah di kisar, kacau hingga naik bau.

3. Kecilkan api masukkan ikan dan diamkan sebentar.

4. Tuangkan santan pekat dan kacau sentiasa agar tidak pecah minyak. Masukkan belimbing buluh.
5. Perasakan dengan garam dan gula serta serbuk perasa (jika suka). Renihkan sebentar hingga masak, angkat dan hidangkan.