Assalamualaikum,
Salam pagi sabtu. Sarapan apa agaknya pagi ni ya? Saya cuma sediakan nasi goreng dengan bahan yang ala kadar dari peti sejuk. Kebetulan nasi putih lebihan dinner malam tadi masih berbaki, jadi terhasil lah nasi goreng seafood.
Bila menggoreng nasi pagi-pagi begini, jadi teringatkan ibu ketika saya masih kecil dulu..sering sangat buat nasi goreng dari lebihan nasi putih dan ikan goreng dinner malam sebelumnya. Di tambah pula dengan cili api dari pokok yang di tanam sendiri di belakang rumah, malah telur juga di gunakan telur ayam kampung yang di peliharanya. Enak betul menikmati nasi goreng ibu bersama kopi hangat sebelum berangkat ke sekolah. Seronok membesar di kampung, kerana segalanya 'fresh'. Itu belum lagi cerita tentang aktiviti mandi sungai yang terletaknya cuma 50meter dari rumah ibu, ketika itu. Sekarang semuanya telah lenyap kerana pembangunan. Sayang sekali anak-anak tidak dapat melihat persekitaran indah tempat saya membesar dulu.
Panjangnya flashback pagi-pagi begini ya :). Jika di teruskan, banyak lagi ni pengalaman hidup di kampung yang keluar. Jom, langsung sajalah kita lihat resepi nasi goreng saya pagi ni... :)
NASI GORENG SEAFOOD
Bahan-bahan
2 pinggan nasi putih
2 ulas bawang putih - di cincang
2 biji telur
4 ulas bawang merah - di mayang halus
5 ekor sotong - di hiris
10 ekor udang - di buang kulitnya (cuma tinggal ekor)
sos tiram
kicap sotong (thai)
pes cili (campuran cili padi, cili merah dan belacan yang di kisar)
CARA MEMBUAT
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi, masukkan telur kacau rata hingga masak.
2. Masukkan sotong dan udang, kacau hingga separuh masak dan masukkan pes cili.
3. Masukkan nasi, kacau rata. Masukkan juga sos tiram dan kicap sotong. Kacau lagi sehingga nasi benar-benar masak.
Jemput makan...udang tu benar-benar menggoda, kan? Errr...kita lupakan dululah soal kolestrol :D
Assalamualaikum..uiisssshhhhh...udangnya yang bertaburan....
BalasPadam