MEE KETAM

Assalamualaikum,

Minggu ini memang saya akan review secara ringkas resipi-resipi dari buku Menu Hari-Hari dan petang ini resipi yang terpilih adalah Mee Ketam. Hmm sedapnya mee ketam untuk hidangan dipetang atau malam hari. Apalagi kalau gunakan ketam yang segar, pasti kuahnya lebih manis dan sedap. 

Silalah cuba resipi dibawah ini dan jangan lupa dapatkan buku Menu Hari-Hari yang mengandungi 100 jenis resipi di kedai-kedai buku terpilih seperti Popular Bookstore, MPH, Kinokuniya (sekadar menyebut beberapa nama). Untuk pembelian secara online boleh klik link dibawah ini. 

MEE KETAM 
500gm mee kuning - dicelur dan tuskan 
2 ekor ketam - rebus dengan 4 cawan air
4 sudu besar cili kisar 
3 sudu besar sos tomato 
3 sudu besar sos cili 
1 pokok sayur sawi - dipotong dan celur sebentar 
1 cawan tauge -dicelur sebentar 
1 biji telur rebus - dibelah 2
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Bahan dikisar
3 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
2 sudu besar udang kering 
½ inci halia
3 keping biskut marie - untuk pekatkan kuah 

Cara membuat :

1. Kuah : Rebus ketam hingga masak dan angkat dari air rebusan.

2. Tumis cili kisar hingga garingdan masukkan bahan kisar. Kacau hingga naik bau dan pecah minyak.

3. Masukkan air rebusan ketam dan biarkan kuah mendidih. Jika inginkan kuah lebih boleh tambahkan air lagi.

4. Masukkan pula garam dan gula secukup rasa dan renihkan kuah hingga benar-benar sebati dan masak sepenuhnya.

5. Untuk menghidangkannya : Bubuh mee, tauge sawi dan telur rebus kedalam mangkuk. Tuang kuah keatasnya dan hidangkan bersama ketam. 

Bagi pembaca blog yang ingin memiliki buku resipi menu hari-hari bolehlah dapatkan di kedai buku terpilih ataupun pembelian secara online di link ini: Karangkraf / bookjannah.com /malaysia.kinokuniya.com / mphonline.com . Sungguh mudah, semua urusan dihujung jari anda.

Dapatkan sekarang dipasaran!