HAWAIIAN PIZZA II

Assalamualaikum,

Lama tidak berblogging ye. Apa khabar agaknya pembaca-pembaca blog yang tetap setia masuk ke sini walaupun dah lama saya tidak berkongsi resipi baru. Harapnya semua dalam keadaan baik dan sihat-sihat selalu.

Petang ini saya ingin berkongsi resipi Hawaiian Pizza II. Ini adalah entry Hawaiian pizza saya yang kedua dalam blog ini. yang pertama ada DISINI. Resipinya pun lebih kurang juga dengan entry yang lama, malah gambar step by step dalam entry ini pun saya ambil dari sana. Saya paling suka Hawaiian pizza sebab ada nenas didalam bahan topping. Rasa nenas yang masam-masam manis tu lah yang buatkan pizza ini bertambah sedap.

Jom menguli pizza :D

HAWAIIAN PIZZA II
Bahan Doh
2 cawan tepung gandum 
2 sudu besar susu tepung
½  sudu teh garam 
½  sudu besar bread softener 
1 sudu besar minyak sayuran 
2 sudu teh yis 
1 sudu teh gula 
160ml air suam 

Topping
Keju Mozarella secukupnya
sosej - dihiris nipis
Nanas dalam tin - potong kiub 
sos pizza/sos prego
parsley kering
cendawan butang dan lada benggala - dihiris

Cara-caranya :

1. Masukkan gula dan yis kedalam bekas air suam, kacau dan biarkan hingga berbuih.

2. Campur tepung, susu tepung dan bread softener kedalam satu bekas. Buat lubang ditengahnya dan tuang yis yang telah berbuih tadi. Masukkan pula minyak sayuran dan garam. Sebatikan dan uli hingga menjadi doh.

3. Setelah doh elastik, masukkan kedalam bekas besar yang telah disapu sedikit minyak.Tutup bekas dengan plastik atau tuala dapur lembab. Biarkan kira-kira 30minit hingga doh naik kemudian tekan-tekan doh agar angin keluar.

4. Ambil adunan, uli sebentar dan leperkan setebal 1.5cm kedalam loyang. Biarkan adunan mengembang lagi kira-kira 10minit.

5. Seterusnya cucuk-cucuk adunan dengan garfu dan sapu sos pizza/prego tadi dan letakkan bahan-bahan topping yang lain.

6. Bakar pizza selama 25-30minit pada suhu 200'c dan setelah masa bolehlah dihidangkan.